Ponad 63% osób w wieku 65–74 lat w Unii Europejskiej ma nadwagę, a niemal co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Polska nie jest wyjątkiem. Coraz częściej eksperci mówią o paradoksie: osoby starsze tyją, a jednocześnie są niedożywione. Problem ma złożone podłoże – zarówno fizjologiczne, zdrowotne, jak i społeczne oraz ekonomiczne.
– Otyłość i niedożywienie to dwie jednostki, które często wydają się zupełnie odrębne, niestety u osób starszych lubią się one łączyć – mówi Baszar El-Helou, dietetyk i psychodietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Seniorzy często nie zdają sobie sprawy, że ich nadmierna masa ciała może iść w parze z niedoborem składników odżywczych.
Zmiany fizjologiczne związane ze starzeniem – jak utrata apetytu, zmiana odczuwania smaku, trudności z poruszaniem czy samotność – sprawiają, że osoby starsze sięgają po łatwo dostępne, ale mało wartościowe produkty. To prowadzi do sytuacji, w której spożywają dużo kalorii, ale niewiele witamin i składników mineralnych.
Seniorzy często ograniczają dietę z powodów finansowych lub zdrowotnych, eliminując rzekomo „szkodliwe” produkty. Tymczasem dieta staje się monotonna i uboga w błonnik, warzywa, białko czy dobre tłuszcze. W Polsce powszechny jest problem nadmiernego spożycia cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych przy jednoczesnym braku warzyw, owoców i strączków w jadłospisie.
Dodatkowo starsze osoby unikają gotowania, wybierając wysokoprzetworzoną żywność. To kolejna droga do niedożywienia jakościowego – dużo kalorii, mało wartości.
Z uwagi na brak jednej, ustandaryzowanej definicji niedożywienia, lekarze wciąż zbyt często diagnozują problem wyłącznie na podstawie wagi lub BMI. W efekcie wiele przypadków – zwłaszcza u osób z nadwagą – pozostaje niezauważonych.
Z drugiej strony otyłość u seniorów jest coraz częściej traktowana jako choroba cywilizacyjna, która może prowadzić do ponad 200 jednostek chorobowych. WHO szacuje, że z powodu jej powikłań co roku umiera nawet 2,7 mln osób.
– Jeżeli dojdzie do upadku i złamania biodra, osoba z niedożywieniem ma znacznie mniejsze szanse na powrót do zdrowia – podkreśla Baszar El-Helou.
Rozwiązaniem może być edukacja oraz szerokie wsparcie społeczne. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej stworzyło model Talerza Zdrowego Żywienia – prosty przewodnik dla seniorów, którzy nie mają chorób wymagających indywidualnych diet. Praktyczne grafiki i wskazówki pomagają komponować pełnowartościowe posiłki bez potrzeby dużego wysiłku kulinarnego.
– Trzeba się upewnić, że senior ma dostęp do zakupów, potrafi przygotować posiłek i ma z kim zjeść. Kluczowe jest też wsparcie środowiskowe – kluby seniora, ośrodki pomocy, lokalne inicjatywy – dodaje dietetyk.
Zadbanie o jakość żywienia osób starszych to nie tylko profilaktyka zdrowotna. To także poprawa jakości ich życia i szansa na zachowanie niezależności. W czasach, gdy społeczeństwo się starzeje, troska o seniorów i ich talerz powinna być naszym wspólnym priorytetem.
otyłość seniorów, niedożywienie u osób starszych, dieta dla seniora, zdrowe żywienie seniorów, problemy żywieniowe osób starszych, otyłość w podeszłym wieku, niedożywienie jakościowe, żywienie osób 65+, zdrowie seniora, seniorzy a żywienie, nawyki żywieniowe starszych osób, otyłość a niedożywienie, talerz zdrowego żywienia, edukacja żywieniowa seniorów, opieka nad seniorem
Copyright: © 2025 regionslask.pl